A halhatatlanság lángja
Gerald Durrell
1925 - 1995

usaf.gif (111 bytes)

Gerald Durrell 1925-ben született Jamshedpurban, Indiában. A család 1928-ban visszaköltözött Angliába, majd 1933-tól 1939-ig Korfu szigetén éltek és ebben az időszakban és környezetben ébredt fel vonzalma a természet, elsősorban az állatvilág iránt, szerezte első tapasztalatait mint természetbúvár, ami egész további életét meghatározta. Húsz éves korában, 1945-ben a Whipsnade Állatkertben kapott állást gondozóként. Hamar rájött, hogy az állatkertek vezető szerepet tölthetnének be a veszályeztetett állatfajok védelmében és kipusztulástól való megmentésében. Első, kameruni állat-gyűjtő expedícióját 1947-ben, saját költségen szervezte meg és ő maga vezette. Ezt követték az 1948-ban és 1949-ben, Britt Guiana-i gyűjtőutak és a későbbiekben szervezett expedíciók Paraguay, Argentína, Sierra Leone, Mauritius, Mexico és Madagaszkár vadonjaiban. Az 1950-es években, szerencsés körülményeknek köszönhetően a Les Augres kastély és hozzá tartozó földterület birtokosa lett Jersey szigetén, ahol 1959-ben létrehozta a Jersey Állatkertet és 1964-ben a Jersey Vadvédelmi Alapítványt, amelyek azóta is a veszélyeztetett állatfajok szakszerű begyűjtésében, szaporításában és természetes élethelyükre való visszatelepítésében tevékenykednek. Feleségével, Lee-vel, 1962-ben Új-Zéland, Ausztrália és Malájzia különböző helyszinein elkészítették a magyar közönségnek is bemutatott TV-sorozatot.

Szenvedélyes és odaadó természet- és vadvédelmi munkásságának keretében többtucat ismeretterjesztő könyvet írt, sokuk magyar fordításban is megjelent, mint:
- Vadászat felvevőgéppel
- Rokonom, Rosy
- Családom és más állatfajták
- Madarak, vadak, rokonok
- Állatkert a poggyászomban
- Állatkert a kastély körül
- Vadállatok bolondja
- Az amatőr természetbúvár
és mások, amelyek szórakoztató és közérthető formájukkal, szinte minden korosztály ajánlott olvasmányai.

Hosszú betegeskedés után, Gerald Durrell 1995 januárjában hunyt el. Nagy szellemét és lelkesedését könyveiben, filmjében, a Jersey Vadvédelmi Alapítványban - Állatkertben és egy újabb állatbarát-nemzedék szívében hagyta ránk - KÖSZÖNJÜK GERALD!